Kinderkrant Blog

Waardevolle woordzoekers + 10 ideeën voor thema’s

3 mei 2021

‘Uit mijn lezersonderzoek komt naar voren dat de meeste kinderen de woordzoeker de leukste rubriek van mijn kinderkrant vinden’, zei een oud-deelneemster aan ons programma beteuterd. Ze geeft inmiddels een kinderkrant uit.

‘Waarom vind je dat jammer?’, vroeg Suzanne. Ze antwoordde: ‘Ik maak zoveel leuke en leerzame artikelen waar veel werk in zit. Ik zou het fijn vinden als kinderen de artikelen het leukst zouden vinden.’

Natuurlijk begrijpen we wat ze bedoelt. Het is echter bij onze eigen kinderkrant Jong010 ook al jaren zo: de puzzels, de strip en de moppen en raadsels zijn de meest populaire rubrieken. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen en grapjes te lezen. Dat betekent niet dat ze de rest van de kinderkrant niet goed of niet leuk vinden. Het betekent dat ze graag actief bezig zijn.

Wij gebruiken de interesse van kinderen voor de woordzoeker om hen via de woordzoeker woorden te leren. Zo is de woordzoeker niet zomaar een losse flodder in de kinderkrant. Maar een waardevolle aanvulling om onze doelstellingen te behalen. Via de woordzoeker breiden kinderen hun woordenschat uit. Daarnaast zorgen we ervoor dat het thema van de woordzoeker elke maand aansluit bij het onderwerp van één van de artikelen in de kinderkrant. Ook dat draagt er aan bij dat de woordzoeker echt onderdeel is van het geheel.

Voor het kiezen van het thema van de woordzoeker en de woorden die samen de woordzoeker vormen, hanteren we 4 uitgangspunten. Op die manier zorgen we ervoor dat de woordzoeker zo goed mogelijk aansluit bij hoe kinderen op school leren lezen en dat ze tijdens het maken van de puzzel werken aan de uitbreiding van hun woordenschat.

Dit zijn de 4 uitgangspunten:

  1. Kies een voor kinderen herkenbaar thema dat aansluit bij hun belevingswereld.
  2. Hoe bekender kinderen zijn met een onderwerp, hoe moeilijker de woorden mogen zijn.
  3. Wissel korte en lange woorden af.
  4. Gebruik woorden waarvan kinderen de betekenis weten, zelf kunnen bedenken of kunnen achterhalen door de kinderkrant te lezen.

Ben je benieuwd welke thema’s aansluiten bij de belevingswereld van kinderen?
Bij deze 10 voorbeelden van thema’s die we hebben gebruikt voor woordzoeker in Jong010:
– Beroepen
– Dieren
– Kinderrechten
– Natuur
– Verkeer
– Basisschool
– Geld
– Moestuin
– Balsporten
– Kinderboekenweek

Er zijn verschillende manieren om de woordzoeker voor je kinderkrant te maken. Je kunt de woordzoeker zelf maken. Je kunt speciale woordzoeker-software gebruiken. Of als je ons programma hebt gevolgd en naar aanleiding daarvan een kinderkrant uitgeeft, dan hebben wij kant-en-klare woordzoekers voor je die aan alle voorwaarden en eisen voldoen.