Kinderkrant Blog

Vragenlijsten laten invullen door kinderen

14 januari 2020

We zetten 12 tips voor je op een rijtje voor als je onderzoek gaat doen onder kinderen door hen een vragenlijst in te laten vullen.

1.De gemakkelijkste manier om een grote groep kinderen te bereiken, is via scholen. Zij zullen eerder meewerken als zij en de kinderen ook belang hebben bij deelname aan het onderzoek.

2. Bepaal voor jezelf wat het doel is van het onderzoek. Bepaal vervolgens hoe de antwoorden van kinderen kunnen bijdragen aan het behalen van dit doel. Zorg ervoor dat de bijdragen van kinderen nuttig en noodzakelijk zijn.

3. Maak duidelijke en concrete afspraken met de scholen. Zorg dat ze je kunnen vertrouwen, houd hen op de hoogte en kom je beloftes na.

4. Houd elke vraag op de vragenlijst kort en concreet.

5. Stel één vraag per keer. Let op dat je niet meerdere vragen samenvoegt.

6. Zorg dat elke vraag maar op één manier te interpreteren en duidelijk is.

7. Leg aan de kinderen uit dat ze niet worden beoordeeld tijdens het onderzoek. Leg uit dat er geen goed en fout is. Dat vergroot de kans op eerlijke antwoorden aanzienlijk.

8. Leg het doel van het onderzoek uit. Vertel wat er gebeurt met de resultaten. Veel kinderen hebben een ervaring waarbij ze hun mening mochten geven, waarna er vervolgens niks mee is gedaan. Ze zien daarom niet altijd het belang van het geven van hun echte mening.

9. Zorg tijdens het onderzoek voor een rustige omgeving en een locatie waar de kinderen zich op hun gemak voelen.

10. Houd in de gaten dat ieder kind tijdens het onderzoek de kans krijgt en zich veilig voelt om zijn eigen mening te geven. De groepsdynamiek kan grote invloed hebben op het uitvoeren van het onderzoek en de resultaten.

11. Zorg dat het invullen van de vragenlijst niet langer dan 20 minuten duurt.

12. Koppel na afloop van het onderzoek terug aan de kinderen en de leerkrachten wat de resultaten zijn.