Kinderkrant Blog

Omgaan met bezwaren tegen je kinderkrant

10 maart 2020

Vind je het vervelend om bezwaren tegen je kinderkrant te horen? Vind je bezwaren irritant en maken ze je onzeker?

In dat geval is de kans groot dat je een bezwaar ziet als een nee en als een signaal dat je kans op een samenwerking, afspraak of op een financiële bijdrage voorbij is. En dat is zonde, want bezwaren zijn kansen om nog beter contact te kunnen maken en om nog beter in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van degene met wie je in gesprek bent.

Jij mag een vraag stellen en de ander mag daarop reageren zoals hij of zij wil. De ander mag blij zijn dat je de vraag stelt, je vraag negeren, om het antwoord heen draaien, boos, teleurgesteld of zelfs geïrriteerd zijn en nee zeggen.

Het gaat erom dat je aanwezig bent en luistert. Naast het luisteren is het ook belangrijk om goed door te vragen zodat je erachter komt wat de onderliggende reden is van iemands reactie. Pas wanneer je de échte reden weet waarom iemand op een bepaalde manier reageert, kun je bepalen of tot de conclusie komen dat het voor nu niet past. Óf dat jullie mogelijk wel tot een samenwerking, afspraak of financiële bijdrage komen als je aandacht besteedt aan het bezwaar van je gesprekspartner.

Er is een aantal bezwaren dat steeds terugkomt als je in gesprek gaat over je kinderkrant. Deze bezwaren hoorden en horen wij veel tijdens gesprekken over Jong010. En de kans is groot dat jij deze als je een kinderkrant gaat starten en uitgeeft ook regelmatig hoort. We geven hieronder een voorbeeld van zo’n bezwaar en hoe je hierop kunt reageren.

“Ik vind de kinderkrant een heel mooi project, maar het past niet voldoende bij onze doelstellingen.”

Hier is het vooral heel belangrijk dat je je gesprekspartner erkenning geeft. Natuurlijk begrijp je deze vraag. Ga de ander niet overtuigen dat je kinderkrant wel bij hun doelstellingen past. Ben nieuwsgierig en verzamel zoveel mogelijk informatie, zodat je kunt beoordelen of de ander gelijk heeft of dat het beeld dat de ander van je kinderkrant heeft niet helemaal klopt.

– “Wat maakt dat je twijfelt of de kinderkrant bij jullie doelstellingen past?”
– “Mag ik vragen wanneer de kinderkrant wel bij jullie doelstellingen zou passen?”
– “Je maakt me ook nieuwsgierig. Wat bedoel je precies? “
– “Blijkbaar heb je een goede reden om dit aan te geven. Wil je me zeggen wat de reden voor je is?”
– “Vertel me er eens wat meer over.”

Het antwoord op dit soort vragen gaat je een stap verder helpen.