Kinderkrant Blog

Leid je kinderkrant door deze crisis

29 maart 2020

Wat je nu doet en de keuzes die je nu maakt, zijn bepalend voor hoe je met je kinderkrant uit deze crisis gaat komen.

We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. De huidige situatie heeft nog nooit iemand meegemaakt. Zaken die we ons nooit hadden kinderen voorstellen, gebeuren nu.

Het is niet erg om soms even in paniek te zijn. Om te huilen. Om niet te weten waar je verstandig aan doet. Of om eventjes stil te vallen. Als je jezelf daarna maar weer herpakt.

Zorg dat je ondanks de onzekerheid die deze periode met zich meebrengt in beweging blijft. Blijf doen wat je deed. Doe dit eventueel op een aangepaste manier. Voorkom dat je als een kat in het nauw rare sprongen gaat maken.

Schiet niet in de stress over hoe je nu of na de crisis het geld bij elkaar moet krijgen. Maak jezelf niet wijs dat niemand nu op jou en je kinderkrant zit te wachten.

Zoek binnen de mogelijkheden die er zijn naar de beste oplossing. Die zijn er, echt. Je biedt nog steeds oplossingen voor problemen die er zijn.

Richt je op hoe je het leven van kinderen een stuk beter kunt maken. Zie voor wie de kinderkrant waardevol is. Ontzorg de partijen met wie je samenwerkt. Leg de actie niet bij de ander, maar kom zelf met oplossingen. Besef je dat wat jij met je kinderkrant biedt nog steeds nodig is, misschien wel harder dan ooit.

Als deze periode straks voorbij is, is de kans groot dat veel ‘concurrenten’ – op welk gebied dan ook – zijn gestopt. Er zullen mensen zijn die hun dromen niet meer najagen. Er zullen mensen zijn die het niet aandurven om iets nieuws op te zetten.

Wat voor deze crisis eigenlijk al niet goed of sterk genoeg was, gaat het in deze omstandigheden niet redden.

En dan sta jij daar, mét je kinderkrant. Je hebt laten zien wat je in je mars hebt en dat je het meent doordat je zelfs nu volhoudt. Dat je je niet terugtrekt, maar je hoofd boven het maaiveld uitsteekt terwijl je niet weet wat de uitkomst gaat zijn. Je laat zien dat je je ondanks de onzekerheid die je nu voelt kinderen voorop blijft zetten. Je kunt je gaan inzetten voor kinderen als nooit tevoren.

Wij draaien al twee weken op adrenaline. We zijn moe van de veranderingen en beperkingen die elkaar in hoog tempo opvolgen en het schakelen die dat met zich meebrengt. En soms weten we het even niet meer en staat het huilen ons nader dan het lachen. We praten over onze zorgen. Laten onze ogen vollopen met tranen als we iets horen dat ons raakt. We ontladen als de spanning even te hoog oploopt. Vervolgens gaan we door met waar we mee bezig waren. We houden ons vast aan het vertrouwen en het geloof dat we juist nu zoveel moois en goeds kunnen doen voor kinderen.

Gelukkig lukt het ons om ons niet te laten leiden door onze emoties. We letten op dat we niet uit paniek handelen en beslissingen nemen. We merken dat hierdoor dat langzaamaan de rust weer wat terugkeert. En dat we de kinderkrant gewoon kunnen blijven maken en verspreiden.

Zorg dat jij met je kinderkrant een positief lichtpuntje bent in deze moeilijke omstandigheden. Blijf dicht bij jezelf, neem verantwoordelijkheid en help waar je kan op een manier die bij jou en je kinderkrant past. Geef en je zal gaan ontvangen.

Suzanne & Angelique