Kinderkrant Blog

“Je moet echt met iets beters komen”

19 februari 2021

Door Angelique

Suzanne wilde graag een serie artikelen maken over gezonde voeding in Jong010. Ik ging daarom aan de slag om een financiële bijdrage te vinden om deze serie mogelijk te maken.

Ik legde contact met een fonds dat geld beschikbaar stelt voor educatie over gezonde voeding. Suzanne en ik bedachten een opzet voor een serie van 10 keer een halve pagina. We vroegen het fonds of we persoonlijk langs mochten komen om het ons plan toe te lichten.

We mochten niet langskomen. We konden een conceptaanvraag maken en naar onze contactpersoon bij het fonds mailen.

De eerste reactie via e-mail op ons concept was: “Ik heb liever iets anders.”

Ik belde om te vragen om een toelichting. Het eerste dat onze contactpersoon aan de telefoon zei was: “Jullie moeten echt met wat beters komen. En ik geloof daarnaast meer in digitaal dan in papier.”

Ik weet nog dat Suzanne tegenover me zat tijdens dit telefoongesprek en me wit zag wegtrekken. We hadden veel tijd besteed aan het bedenken van de inhoud en opmaak van de serie en waren er zelf erg enthousiast over.

Vooral de zin ‘jullie moeten wat met beters komen’ maakte dat ik schrok. Mijn eerste reactie was: dit is een afwijzing. Hij vindt ons niet goed genoeg.

Ik herpakte me gelukkig snel. Wat als dit geen kritiek was, maar een manier om ons verder te helpen?

Ik begon met het stellen van vragen. Wat bedoel je precies? Wat zou jij graag zien? Wat vind je belangrijk? Wat is de reden dat je aanneemt dat digitaal voor kinderen beter werkt dan papier? In hoeverre heb je voorbeelden van projecten waar je wel enthousiast over bent?

Er ontstond een interessant gesprek. Het voelde wat ongemakkelijk en ik moest even een drempel over. Maar aan het einde van het gesprek had ik veel waardevolle informatie verzameld en een beter beeld van wat het fonds belangrijk vindt.

Ik schreef tijdens het gesprek mee. Na het telefoongesprek deelde ik de feedback met Suzanne. En we gingen aan de slag met de tips en aandachtspunten.

We pasten de inhoud van de serie artikelen wat aan. We verwoordden bepaalde zaken anders. Suzanne schreef ook een voorbeeldartikel, zodat we duidelijker konden laten zien hoe de serie eruit zou komen te zien en wat de inhoud ervan was.

Met als resultaat dat onze aanvraag hierna toch werd goedgekeurd. We hebben daarna een ontzettend leuke en leerzame serie van 10 artikelen kunnen maken voor de kinderen die Jong010 lezen. Het fonds is razend enthousiast.

Hoe reageer jij op feedback of een tip? Zie je dat als kritiek of als waardevolle informatie waarmee iemand je verder wil helpen?