Kinderkrant Blog

Geld aanvragen bij een fonds. Hoe kom je erachter wat je kunt verwachten?

14 april 2020

We horen vaak dat mensen het aanvragen van geld bij een fonds voor hun project een lastig en onoverzichtelijk proces vinden. De onderliggende reden is vaak dat er weinig kennis over of ervaring met het aanvragen van geld bij een fonds is. Of dat er geen gesprek heeft plaatsgevonden voordat de aanvraag is ingediend.

Als het gaat om het aanvragen van geld bij een fonds, stellen we voordat we een aanvraag indienen vragen over wat we kunnen verwachten.

Er wordt vaak vergeten dat dit kan en mag. Of het wordt niet gedaan omdat iemand het te spannend vindt om door te vragen. En dat is hartstikke zonde, want het kan heel erg helpen.

Hieronder lees je een aantal vragen die wij zelf stellen als we meer willen weten over het proces van aanvragen. Deze vragen zijn afkomstig uit het script voor het voeren van gesprekken met fondsen uit het jaarprogramma.

– Ik heb weinig/ geen ervaring met het aanvragen van geld bij een fonds. Zouden jullie me willen vertellen hoe het proces van aanvragen in zijn werk gaat?

– Wordt er een advies gegeven aan het bestuur? Wie geeft dit advies? In hoeverre neemt het bestuur dit advies meestal over?

– Wat zien jullie vaak verkeerd gaan bij een aanvraag?

– Wat kan ik doen om een extra goede of duidelijke indruk te maken met een aanvraag? Wat zien jullie graag? Wat zien jullie te weinig en zouden jullie graag zien?

– Welke stappen doorlopen jullie met mijn aanvraag vanaf het moment van ontvangen tot het moment dat er een beslissing wordt genomen?

– Hoeveel tijd zit er tussen het doen van een aanvraag en het maken van een beslissing? In welke vergadering wordt een aanvraag besproken als deze op [Datum] wordt ingediend?

– Welke vragen stelt een bestuur tijdens een vergadering eigenlijk altijd over aanvragen? Wat vindt het bestuur belangrijk?

– [Vertel kort over je kinderkrant.] Welke vragen komen er bij jullie op als ik over de kinderkrant vertel? Welke aandachtspunten kunnen jullie aangeven? Welk advies kunnen jullie me geven?