Kinderkrant Blog

Foto’s in je kinderkrant: 8 punten om op te letten

4 februari 2021

De juiste foto’s maken de teksten en de pagina’s in je kinderkrant leuker en sterker. Een mooie foto kan een echte aandachtstrekker zijn. Een goede foto maakt een tekst duidelijker en nodigt kinderen uit om te gaan lezen. Voor een kind dat zelf op de foto staat, is het belangrijk dat hij of zij blij is met de foto.

We hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet voor de beste foto’s in je kinderkrant.

Kies voor herkenbaarheid
Eén van de sterke punten van de lokale kinderkrant is herkenbaarheid. Kinderen vinden het geweldig om zichzelf en hun klasgenootjes terug te zien in de kinderkrant. Bekende locaties en mensen die ze kennen, spreken het meest aan. Kinderen worden daardoor extra gemotiveerd om een tekst te gaan lezen.

Als je foto’s neemt, denk dan na over het onderwerp van de tekst en laat de foto’s daarbij aansluiten. Breng zo veel mogelijk gezichten in beeld. Zorg dat er geen kinderen met hun rug naar de camera staan.

Neem foto’s op ooghoogte van het kind
Kinderen zijn kleiner dat jij bent. Neem foto’s op de hoogte van het kind en niet vanuit je eigen perspectief.

Soms kun je spelen met verschillende hoogtes. Een vogelperspectief, bijvoorbeeld vanaf een etage, is leuk en maakt de foto spannend. Zorg dat alle kinderen er herkenbaar op staan.

Zoek een lichte plek op
Fotografeer bij goed kunstlicht of bij daglicht. Ga buiten met je rug naar de zon staan. Daarmee vermijd je tegenlicht en half belichte gezichten. Voor foto’s binnen zoek je een plek op waar het licht gelijk verdeeld is. Zorg ook hier dat de lichtbron achter je is. Als je toch nog last hebt van tegenlicht, gebruik dan de flitser van je camera.

Controleer de achtergrond
Controleer de achtergrond voordat je de foto maakt. Vermijd bijvoorbeeld lichtbundels of bomen die uit iemands hoofd lijken te groeien. Zorg ervoor dat de achtergrond niet te veel opvalt. En dat er geen andere kinderen of volwassenen op de achtergrond staan. De achtergrond moet de foto rust en kalmte geven. Zet voordat je de foto maakt een stap naar links en een stap naar rechts om te bepalen welke positie het beste is om een foto te maken met een rustige achtergrond.

Grijp in als dat nodig is
Soms kan een situatie zo ongunstig zijn dat je moet ingrijpen om een mooie foto te kunnen maken. Bijvoorbeeld als de lintjesknipper bij de opening van een school opeens zijn rug naar je toedraait. Heb lef en grijp in als het nodig is om de situatie naar je hand te zetten voor een goede foto. Sommige fotografen vinden dit lastig, omdat ze vinden dat het brutaal overkomt. Maar uiteindelijk zal bijvoorbeeld de lintjesknipper je dankbaar zijn dat hij niet met zijn rug op de foto staat.

Zet het fotomoment als het nodig is in scène
Lukt het je niet de foto te maken die je in gedachten hebt? Zet het dan in scène. Je mag gerust vragen of de kinderen die je op de foto zet, terwijl ze bijvoorbeeld aan het knutselen zijn, even opkijken en naar je lachen.

Besteed aandacht aan beweging
Beweging kan heel leuk zijn op foto’s. Tegelijkertijd kan het lastig zijn om de beweging scherp op beeld te krijgen. Wat kan helpen is je camera instellen op automatisch scherpstellen en de knop op je camera gebruiken die veel foto’s maakt zolang je de knop houdt ingedrukt. Dit is handig als het onderwerp snel beweegt, zoals een kind dat rent. Lukt het niet goed, vraag dan of bijvoorbeeld het kind in actie voor de foto even stilstaat tijdens de actie en je aankijkt.

Maak bij groepsfoto’s meerdere opnames
Bij groepsfoto’s is het een goed idee om meerdere opnames te maken. Soms hebben kinderen hun ogen dicht of staat een kind verborgen achter een ander kind. Houd er daarom rekening mee dat je veel foto’s neemt zodat je de beste foto’s kunt kiezen waar de meeste kinderen goed op staan. Controleer de opnames gelijk in je camera en kijk of ze van goede kwaliteit zijn. Maak eventueel nog meer foto’s, net zolang tot je de goede foto hebt.

Wat kan helpen is de groep eerst iets leuks laten doen of gekke bewegingen laten maken, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Daarna kun je zeggen, “nu gaan we nog een andere foto maken”. En daarbij geef je aan wat je graag wilt zien op de foto.