Kinderkrant Blog

Een nee is in de meeste gevallen geen definitieve nee

17 maart 2020

Wanneer iemand redenen geeft waarom hij niet met je wil samenwerken, geen afspraak wil maken of geen geld wil geven, haak dan niet af.

Wanneer iemand nee zegt, tijdrekt of niet direct enthousiast is, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je niet voldoende of niet de juiste informatie hebt om (nu al) een volgende stap te zetten. Het kan aan je communicatie liggen of aan dat je je niet voldoende in de ander verplaatst. De prioriteit van de ander kan ergens anders liggen. Er kan niet voldoende vertrouwen zijn. Of er zijn gewoonweg niet voldoende overeenkomsten of het is niet het juiste moment om iemand enthousiast te maken of om nu te spreken over een mogelijke samenwerking.

Een nee is in veruit de meeste gevallen geen definitieve nee, maar een nee niet nu. Zie het afslaan van je aanbod of vraag of het niet enthousiast reageren als een kans om opnieuw het gesprek aan te gaan. Bij het maken van afspraken voor je kinderkrant gaat om aanwezig zijn, horen wat de ander zegt en daarop ingaan met nieuwe vragen.

Welk antwoord je ook te horen krijgt, neem een onderzoekende houding aan, stel vragen, vraag door, toon begrip en bespreek wat ervoor nodig is om een daar te komen waar je wilt zijn.