Basisprogramma

Lanceer binnen een jaar je eigen lokale kinderkrant, zonder zelf alles uit te hoeven zoeken.
Volg het basisprogramma en jij weet precies wat je moet doen in welke volgorde.

In het basisprogramma Start je kinderkrant
richt je stapsgewijs en professioneel
je eigen lokale kinderkrant op.

Kinderen in jouw woonplaats voelen zich gehoord, gezien en speciaal.

Organisaties die betrokken zijn bij kinderen zijn blij met je initiatief en kunnen niet wachten om met je samen te werken.

Je verdient je geld, zodat je je volledig op je kinderkrant kunt richten.

Het basisprogramma

is een digitaal thuiswerkprogramma.
doorloop je zelfstandig.
bestaat uit 11 modules met concrete informatie en praktische opdrachten. Iedere module brengt jou een stap dichter bij je kinderkrant.
heeft als doel dat je binnen een jaar je kinderkrant lanceert waarmee jij je maandelijkse inkomen verdient.
→ is binnen een halfjaar tot een jaar te doorlopen, maar je kunt er als dat beter bij je past ook sneller doorheen gaan of er langer over doen.
heeft als resultaat een eigen kinderkrant die je onder een eigen naam, met een eigen logo en in een eigen huisstijl uitgeeft.

Wil je weten of het basisprogramma geschikt is voor je?

Als je jezelf in (de meeste) onderstaande punten herkent, kun je het maximale uit het basisprogramma halen.

Je bent klaar voor verandering en voor de volgende stap in je leven of in je carrière.

Je bent bereid om te doen wat nodig is om je doel te behalen.

Je kent je valkuilen. Als je merkt dat je in een valkuil stapt, weet je wat je moet doen om eruit te komen.

Je kunt jezelf motiveren om zelfstandig aan de slag te gaan.

Je snapt dat je zelf het werk moet doen, ook al leveren wij alles aan wat je nodig hebt om je kinderkrant op te richten.

Je vertoont geen ernstig uitstel- of vermijdingsgedrag.

Je begrijpt dat er tijd, aandacht, toewijding en doorzettingsvermogen nodig is om een kinderkant van goede kwaliteit neer te zetten die over een aantal jaar nog steeds bestaat.

Je kent jezelf en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren en jezelf te ontwikkelen.

Jij wilt met volle overtuiging en veel enthousiasme iets moois en goeds doen voor en met kinderen.

Jij ziet kinderen als volwaardige personen, neemt hen serieus, luistert onvoorwaardelijk als ze iets vertellen en hebt het beste met kinderen voor.

Je staat positief in het leven.

Via e-mail kun je alle vragen die je hebt aan ons stellen en zaken waar je tegenaan loopt aan ons voorleggen. Eén keer per maand beantwoorden we alle e-mails. Dit doen we door een opname te maken en deze vervolgens met je te delen, zodat je onze antwoorden en feedback op een moment dat jou uitkomt terug kunt lezen en luisteren.

Als je het basisprogramma hebt afgerond, heb je

 • onderzoek uitgevoerd en een netwerk van kinderen en basisscholen opgebouwd. Kinderen en basisscholen zijn fan van jouw kinderkrant.
 • een gedetailleerde begroting opgesteld, zodat je precies weet wat het kost om een jaar lang je kinderkrant uit te geven. Dit is inclusief je eigen inkomen.
 • bepaald welk bedrag je jezelf maandelijks gaat uitbetalen.
 • een projectplan geschreven.
 • inzicht in alle mogelijke inkomstenbronnen.
 • op een leuke, ontspannen en persoonlijke manier subsidies aangevraagd en aan fondsenwerving gedaan.
 • advertorials verkocht aan organisaties en bedrijven die bij je kinderkrant passen, op zo’n manier dat ze superblij met je zijn.
 • op een overzichtelijke en gestructureerde manier je redactie georganiseerd en alle werkzaamheden voor een heel jaar ingepland.
 • alles dat je nodig hebt om de expert van jouw gemeente te zijn als het gaat om communiceren met en schrijven voor kinderen.
 • het complete format voor een unieke lokale kinderkrant, dat helemaal aansluit bij de belevingswereld van kinderen en bij het basisonderwijs.
 • een team samengesteld.
 • je administratie op orde en zo ingericht dat je altijd inzicht hebt in financiële zaken die belangrijk zijn.
 • de mogelijkheid om voor bepaalde diensten samen te werken met partijen waarmee wij voor Jong010 samenwerken. Tegen een lager tarief door gezamenlijke inkoop.
 • de basis gelegd voor een lokale kinderkrant die je jaar na jaar kunt uitgeven.
 • op basis van onze adviezen een naam bedacht en een logo en huisstijl voor je kinderkrant ontworpen.
 • de datum waarop je jouw kinderkrant gaat lanceren in jouw gemeente! En een compleet draaiboek voor DE dag.

 

Vertel me wanneer ik me kan aanmelden

Je richt tijdens het basisprogramma je kinderkrant op!

Veelgestelde vragen

Wanneer start het eerstvolgende basisprogramma?

Het basisprogramma ‘Start je kinderkrant’ 2020-2021 startte maandag 31 augustus 2020. Gewoonlijk starten we 1 keer per jaar met een nieuw programma. Mogelijk bieden we eind 2020 nog een keer een mogelijkheid om je aan te melden. Hierover nemen we dit najaar een beslissing.

Zet jezelf op de wachtlijst en we mailen jou als eerste wanneer er weer een mogelijkheid komt om je aan te melden voor het basisprogramma. Onze wachtlijst is de rode loper richting het basisprogramma.

Wat merken de kinderkranten van de coronacrisis?

De coronacrisis heeft ons extra gewezen op iets dat we eigenlijk al wisten: overal in Nederland is een markt voor een lokale kinderkrant. De vraag naar een lokaal medium om alle kinderen in een gemeente te bereiken, neemt toe. Sta je er nu, kom je in actie en neem je verantwoordelijkheid in een periode van onzekerheid, dan ben jij met je kinderkrant straks de spil van alles dat de komende jaren voor en met kinderen wordt gedaan in jouw gemeente.

Wij merken dat op dit moment ook met onze eigen kinderkrant Jong010. De afgelopen maanden was Jong010 één van de weinige activiteiten voor kinderen die – op een aangepaste manier – kon doorgaan. Voor een deel van onze adverteerders was Jong010 de enige mogelijkheid om nog bij kinderen terecht te komen, in de weken dat kinderen niet naar school gingen en ook niet op andere manieren georganiseerd bij elkaar kwamen. Wat de kinderkrant nog belangrijker en waardevoller maakt dan ‘ie al was. Wij hebben niet te maken met geldstromen die zijn stopgezet. Er waren 4 contracten die tot de zomervakantie liepen en waarvoor we in april een evaluatiemoment hadden. Alle 4 de contracten zijn middenin de coronacrisis verlengd.

Heb ik tijdens het basisprogramma persoonlijk contact met jullie?

Persoonlijk contact met ons maakt geen deel uit van het basisprogramma. Op deze manier kunnen we het basisprogramma voor de investering van 5.990 euro aanbieden. Je kan erop vertrouwen dat we je op afstand goed begeleiden, vragen beantwoorden en helpen waar nodig. Je kunt ons hierover mailen en we maken opnames met antwoorden op vragen, feedback en steuntjes in de rug. En heb je ons écht een keer nodig, natuurlijk zijn we er dan voor je. Een deelneemster van het jaarprogramma zei ons over de modules: “De inhoud van de modules is ook zonder uitleg duidelijk. Het is gewoon een kwestie van de stappen uitvoeren.”

Is er persoonlijk contact tussen de deelneemsters aan het basisprogramma?

Vooralsnog faciliteren we dat voor het basisprogramma niet.

Hoe weet ik dat ik zeker dat het resultaat van het basisprogramma het lanceren van mijn eigen kinderkrant is?

Het resultaat van het basisprogramma hangt af van verschillende factoren: hoeveel tijd en energie je erin stopt, zakelijk inzicht, persoonlijke kwaliteiten, kennis, vaardigheden en nog veel meer andere factoren. Aangezien deze factoren voor iedereen anders zijn, kunnen we je succes, resultaten of inkomensniveau niet garanderen en zijn we niet verantwoordelijk voor je succes of falen. Het basisprogramma is geen manier om snel en makkelijk je kinderkrant te starten. Het kost tijd, moeite en toewijding. We zijn van mening dat we je een geweldig en compleet programma bieden waarmee je binnen een jaar het gewenste resultaat kunt bereiken. Het is ons gelukt, het is anderen gelukt en we geloven dat het jou ook kan lukken!

Hoeveel tijd kost het basisprogramma per week?

Dat kun je helemaal zelf bepalen. Je krijgt direct toegang tot het volledige basisprogramma, waardoor je je eigen tempo kunt bepalen. Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld één dag per week aan het starten van je kinderkant te werken, of je kunt er fulltime voor gaan.

Ik wil mijn kinderkrant binnen een aantal maanden tot een halfjaar lanceren. Is dat haalbaar?

Als je er fulltime mee aan de slag gaat, je hard doorwerkt en er niets tegenzit, dan verwachten we dat het moet kunnen. Om de druk niet te hoog op te laten lopen en op basis van onze eigen ervaring en die van deelneemsters aan onze programma’s verwachten we dat een jaar in veel gevallen realistischer is. Houd er rekening mee dat je voor bijvoorbeeld het onderzoek onder kinderen en leerkrachten afhankelijk bent van wanneer je op scholen terechtkunt. En dat overheidsorganisaties en fondsen vaak een aantal weken of maanden nodig hebben om een aanvraag te behandelen. Je kunt dit zelf versnellen en we leren je ook hoe je dit kunt doen, maar je hebt tijdens het starten van je kinderkrant ook te maken met de planning van de anderen.

Wat is het verschil met het jaarprogramma dat ik al van jullie kende?

De inhoud van het basisprogramma komt grotendeels overeen van het licentieprogramma (voorheen het jaarprogramma.) Wat het verschil is, is dat er in het basisprogramma geen trainingsdagen bij ons op kantoor zijn, geen individuele persoonlijke begeleiding en dat je geen gebruik mag maken van ons intellectuele eigendom, zoals onze merknaam, ons logo en onze huisstijl. Het voordeel is dat je helemaal zelfstandig kunt werken en volledig je eigen keuzes kunt maken. En natuurlijk heb je ons nog steeds op afstand als hulplijn.

Wat als ik na het volgen van het basisprogramma gebruik wil maken van jullie licentie?

Het is na deelname aan het basisprogramma mogelijk om alsnog onder licentie een Jong[…] kinderkrant uit te geven. Tijdens het basisprogramma ontvang je hierover meer informatie.

Zijn er weleens deelneemsters aan jullie programma’s gestopt omdat een kinderkrant in hun gemeente (financieel) niet haalbaar was?

Er zijn deelneemsters van het jaarprogramma gestopt. Zij hebben het jaarprogramma afgemaakt, maar zijn daarna niet zoals het plan was hun kinderkrant gestart of hebben deze niet voortgezet. De keren dat dit is gebeurd, waren persoonlijke redenen de aanleiding om te stoppen. Wij weten dat een kinderkrant in elke gemeente financieel haalbaar is. Loopt het ergens helemaal vast (wat we niet verwachten dat gaat gebeuren), dan denken we mee voor een oplossing.

Ik heb nog geen ervaring, kan ik toch deelnemen?

Jazeker, we leggen alles stap voor stap uit en gaan niet uit van bepaalde voorkennis. Het kan zelfs in je voordeel werken als je nog geen of weinig ervaring hebt.

Ik heb al ervaring, is het voor mij nog steeds waardevol en zinvol om deel te nemen?

Ook als je ervaring hebt (bijvoorbeeld met fondsenwerving of het schrijven van artikelen), kunnen we je verzekeren dat het basisprogramma waardevol voor je gaat zijn. Je gaat nieuwe dingen leren en vanuit een andere invalshoek kijken naar de werkzaamheden waarmee je al ervaring hebt. Het complete systeem dat wij je leren, vind je nergens anders.

Is het starten van een kinderkrant in elke gemeente haalbaar?

Ja, hoe groot of hoe klein de gemeente ook, ons basisprogramma is geschikt voor alle gemeenten. Afhankelijk van de grootte van de gemeente, maken één of meerdere plaatsen deel uit van het verschijningsgebied van je kinderkrant.

Tot nu toe hebben we het nog niet meegemaakt, maar mocht het starten van een kinderkrant ook na het opvolgen van onze stappenplannen en aanvullende tips en adviezen in een gemeente absoluut niet haalbaar blijken, dan zorgen we voor een passende oplossing.

Wat moet ik doen als ik in meerdere gemeenten een kinderkrant wil starten?

Wij raden aan om eerst al je aandacht op één gemeente te richten en daar supersterk te worden. Voor die gemeente volg je het basisprogramma.

Leg het aan ons voor zodra je er klaar voor bent om uit te breiden, dan bespreken we de mogelijkheden. Het is zonde en niet nodig om nu al geld uit te geven voor meerdere gemeenten. Ons advies is om het stap voor stap te doen.

Deelneemsters aan het licentieprogramma hebben het alleenrecht in een regio waaronder meerdere gemeenten vallen, in plaats van in één gemeente. We zien dat ook zij zich de eerste jaren op één gemeente richten, ook al is hun potentiële verschijningsgebied groter. Je eerst op één gemeente richten is een logische stap.

Ik vind het spannend om deze investering van 5.990 euro te doen, hebben jullie een tip voor me?

We vinden het niet zo gek dat je het spannend vindt. Wij investeren regelmatig in onze ontwikkeling en in de kinderkrant en ook wij vinden het nog steeds spannend om zo’n beslissing te nemen. We hebben ook weleens geld geleend om een investering te kunnen doen, dat maakte het nog spannender.

Wellicht heb jij iets aan de vragen die wij onszelf stellen als we overwegen om een investering te doen.
1. Wat kost het?
2. Wat levert het op?
3. Wat kost het me op lange termijn als ik blijf doen wat ik nu doe?

Wat ook kan helpen is het volgende: hoe groot denk je dat de kans is dat je over 10 jaar denkt ‘wat als ik het wel had gedaan’ als je het niet doet?

Het basisprogramma is een compleet bouwpakket voor een kinderkrant waarin alles dat komt kijken bij het oprichten van een professionele kinderkrant van a tot z aan bod komt.

Het basisprogramma bestaat uit 10 modules:
1. Onderzoek uitvoeren onder kinderen en basisscholen
2. Begroting opstellen en projectplan schrijven
3. Gesprekken voeren met financiers
4. Aanvragen doen en contracten opstellen
5. Financiële administratie
6. Redactie organiseren
7. Schrijven voor kinderen
8. Fotograferen en vormgeven voor kinderen
9. Team samenstellen
10. Kinderkrant lanceren

Van een compleet uitgewerkt projectplan tot scripts met de juiste vragen voor financieringsgesprekken. Van een jaarplanning met daarin alle werkzaamheden die komen kijken bij het maken van een kinderkrant tot templates voor e-mails en contracten en een complete cursus communiceren met en schrijven voor kinderen.

En dit is nog maar een tipje van de sluier…

 

Vertel me wanneer ik me kan aanmelden

Het basisprogramma geeft je het vertrouwen om eindelijk het werk te doen dat je leuk vindt en dat bij je past: een kinderkrant starten en het leven van kinderen leuker, mooier en beter maken.

Investering

De prijs voor het basisprogramma Start je kinderkrant is 5.990 euro exclusief 21% btw.

Hiervoor krijg je het complete basisprogramma dat bestaat uit 10 modules én de mogelijkheid om maandelijks vragen aan ons te stellen. Het resultaat is je eigen lokale kinderkrant.

Vertel me wanneer ik me kan aanmelden

Wat gebeurt er als je je aanmeldt voor het basisprogramma?

Eerst roepen we ‘woehoe’ en zijn we superblij voor je dat je dit écht gaat doen.

⇒ Je krijgt op de startdatum in één keer toegang tot het complete basisprogramma en kunt gelijk beginnen.

Je gaat aan de slag met de 10 modules met praktische opdrachten. Iedere opdracht is een stappenplan en gebaseerd op onze werkwijze voor Jong010. We laten precies zien hoe we alles aanpakken, zodat je het vervolgens op jouw manier kunt nadoen.

Je volgt de juiste stappen in de juiste volgorde zodat je precies weet wat je moet doen om binnen een jaar jouw kinderkrant te kunnen lanceren.

Je bepaalt zelf het tempo waarop je het basisprogramma volgt. Jouw agenda is leidend en je hoeft nergens naartoe.

Je weet wat je te doen staat en ziet de kinderkrant van je dromen ontstaan.

Loop je ergens tegenaan? Dikke kans dat wij dit ook een keer hebben meegemaakt. Vanuit onze eigen ervaring vertellen we je hoe je obstakels uit de weg ruimt voordat ze opkomen en hoe je dingen oplost die je niet hebt kunnen voorkomen. Wat je in het basisprogramma leert is uniek en vind je nergens anders.

Je weet dat er meer in je zit.

Je wilt iets doen dat ertoe doet.

Iets neerzetten waar je trots op kunt zijn.

En zoveel mogelijk kinderen blij maken.

Voor jou komt dit allemaal samen
in het starten van je eigen lokale kinderkrant.

 

Meld jezelf aan voor de wachtlijst voor het
basisprogramma Start je kinderkrant.

Vertel me wanneer ik me kan aanmelden

Heb je vragen of wil je ergens meer over weten?

Blijf er niet mee rondlopen.

Mail ons even op contact@kinderkrantacademie.nl.