Kinderkrant Blog

3 fases van het uitgeven van een kinderkrant

18 juni 2020

Het starten en uitgeven van je eigen kinderkrant is één van de mooiste dingen die je kunt doen als je jezelf met volle overtuiging en enthousiasme wilt inzetten voor kinderen, je ervan droomt om eigen baas te zijn en een eigen medium uit te geven, je jezelf wilt ontwikkelen en je de vrijheid wilt hebben om je eigen keuzes te maken. Het is een avontuur dat je leven op allerlei vlakken verrijkt.

Tegelijkertijd is het misschien ook één van de moeilijkste dingen die je ooit zult doen. Je moet zoveel doen. Zoveel beslissen. Er is tegenslag. Er zijn dingen die onzeker zijn. En als oprichter en eigenaar van de kinderkrant ben jij degene die dit moet opvangen.

Het verschil tussen weten waar je je op moet richten en wat je later kunt doen, kan het verschil zijn tussen succes en een burn-out. Het kan heel frustrerend zijn als je je ziel en zaligheid in je kinderkrant stopt, maar het je niet brengt waarop je had gehoopt. Als dit gebeurt, dan richt je je mogelijk op de verkeerde dingen. Mogelijk steek je je aandacht, tijd en geld in werkzaamheden die misschien pas later belangrijk zijn. Je kunt dit voor zijn door je bewust te zijn van de 3 fases en de uitdagingen, valkuilen en belangrijkste werkzaamheden die bij elke fase horen.

Iedere kinderkrant past in één van de drie fases. Of past voor het grootste deel in één van deze drie fases. De fases zijn namelijk niet strikt van elkaar gescheiden. Op het moment dat het voelt alsof je alles onder controle hebt en het lekker loopt, ben je klaar voor de volgende fase.

Hoe langer je een kinderkrant uitgeeft, des te zelfverzekerder je wordt door de ervaring die je opbouwt. Hoelang een fase duurt is lastig te voorspellen. Iedereen heeft haar eigen tempo. Het belangrijkste is dat jij je eigen tempo bepaalt en kiest wat jij prettig vindt. Misschien blijf jij wel lekker jarenlang of zelfs altijd in de startfase. Of je stoot gelijk in jaar 2 door naar fase 3. Het kan allemaal, het is maar net wat bij jou past.

 

Dit zijn de fases:

Fase 1: Starten

Fase 2: Groeien

Fase 3: Uitbreiden

 

Fase 1: Starten

Je hebt de keuze gemaakt om je eigen kinderkrant te starten. Je weet nog niet precies hoe je het voor elkaar gaat krijgen, maar je hebt er alle vertrouwen in dat je kinderkrant een succes gaat worden. Je bruist van energie en stuitert van enthousiasme. Tegelijkertijd kan dit ook de meest uitdagende fase zijn, met angst om fouten te maken en twijfel omdat je meer vragen hebt dan antwoorden. Deze uitdagingen kunnen ervoor zorgen dat je regelmatig speelt met de gedachte om weer terug in loondienst te gaan of om weer als zzp’er opdrachten voor anderen uit te voeren.

Uitdagingen van fase 1

 •  Twijfelen aan jezelf: ben ik ervaren genoeg? Kan ik dit? Ben ik te jong? Ben ik te oud? Gaan organisaties wel een financiële bijdrage leveren aan de kinderkrant? Kan ik de kinderkrant in mijn gemeente echt laten slagen?
 • Lastig kunnen inschatten wat het belangrijkst is.
 • Veel tijd kwijt zijn aan het maken van de planning voor de kinderkrant en aan het schrijven van de artikelen.
 • Nog geen constante stroom aan inkomsten hebben.
 • Je onzeker voelen over de kwaliteit van je kinderkrant.

Valkuilen in fase 1

 • Veel tijd besteden aan jezelf vergelijken met anderen, maar blijven nadenken over bepaalde dingen en bij anderen bevestiging zoeken.
 • Niet in actie komen, maar verlammen.
 • Veel tijd en energie steken in zaken die belangrijk lijken, maar het niet zijn. Zoals een website maken, het bijhouden van social media-accounts en het geven van bepaalde presentaties.
 • Mensen om je heen verzamelen waarvan je hoopt dat je ze helpen maar die in de praktijk vooral tijd en energie kosten.

Waarop je je het beste kunt richten in fase 1

 • Zoveel mogelijk kinderen interviewen en artikelen schrijven.
 • Gesprekken voeren met kinderen en leerkrachten.
 • Constant in gesprek blijven met huidige en (mogelijk) toekomstige financiers.
 • Aanvragen doen bij de overheid en fondsen en contracten sluiten met partners voor advertorials.
 • Je moet het alleen doen en je tijd is schaars. Ontwikkel discipline rondom de manier waarop je met je tijd omgaat. Richt je op wat belangrijk is en zeg nee als dat nodig is.

Tijdens het starten en in de eerste jaren dat je je kinderkrant uitgeeft, kan er van alles misgaan. Dat hoort erbij, fouten maken is niet erg. Hoe duidelijk wij je ook uitleggen hoe je dingen kunt aanpakken en waarom je iets beter wel of niet kunt doen, sommige dingen moet je toch zelf uitvinden. Zie deze fase als ontdekken wat voor jou en jouw kinderkrant het beste werkt.

 

Fase 2: Groeien

Veel mensen die een kinderkrant starten (jij niet natuurlijk!), haken in de eerste fase af. Nog voordat hun eerste kinderkrant uitkomt of in de eerste jaren dat de kinderkrant verschijnt. Vaak is het hen niet gelukt om een manier van denken en werken te ontwikkelen die hen verder helpt. Is het niet gelukt om met tegenslag om te gaan. Soms bleek het starten van een eigen kinderkrant toch niet bij hen te passen of gebeurde er privé iets waardoor de kinderkrant niet langer prioriteit was.

Verschijnt je kinderkrant een tijdje en heb je het gevoel dat je in rustiger vaarwater terecht bent gekomen? Supermooi, dan ben je klaar voor fase 2! Dit is de fase dat je gaat groeien. Je groeit op persoonlijk vlak. De inkomsten van jou en je kinderkrant nemen toe. Net als de oplage van je krant. Daarnaast verbetert de kwaliteit van je kinderkrant en van je relaties. Ook in deze fase blijft het hard werken en vind je dingen soms spannend, maar je bent al veel zekerder van jezelf en van dat je het in je hebt om voor elk probleem een oplossing te vinden.

Uitdagingen van fase 2

 • De kwaliteit van je kinderkrant verbeteren en hoog houden.
 • Ervoor zorgen dat organisaties met je samen willen blijven werken.
 • Meer inkomstenbronnen vinden.
 • De juiste mensen vinden om taken aan over te dragen.

Valkuilen van fase 2

 • Denken dat alles altijd goed zal blijven gaan.
 • Alle werkzaamheden zelf blijven doen. In fase 1 heb je als het goed is ontdekt waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Ook heb je ervaring met alle taken die komen kijken bij het uitgeven van je kinderkrant. De kans is groot dat je jezelf voorbij gaat lopen als je in de groeifase geen taken gaat uitbesteden.
 • Verslappen, omdat het financieel goed gaat.
 • Jezelf laten afleiden door alle kansen en ideeën die voorbijkomen.

Waarop je je het beste kunt richten in fase 2

 • Fase 1 heb je mogelijk voor een groot deel op gevoel gedaan. Nu is het tijd om naar de feiten en cijfers te kijken. Maak keuzes op basis van wat het meeste en op wat het minste resultaat oplevert
 • Voor jezelf bepalen naar welk doel je toe gaat werken.
 • Duidelijke en gedetailleerde handleidingen en instructies opstellen en vervolgens werkzaamheden uitbesteden.
 • Afscheid nemen van mensen en werkzaamheden die je energie kosten.

In fase 2 is het nieuwe ervan af. Voor jezelf, voor kinderen, voor basisscholen, voor de organisaties met wie je samenwerkt en de organisaties die een financiële bijdrage leveren om je kinderkrant uit te kunnen geven. Onderzoek hoe je scherp kunt blijven. Hoe je het werken voor de kinderkrant uitdagend kunt houden. En hoe je kinderkrant belangrijk en interessant blijft voor iedereen die bij de kinderkrant betrokken is.

 

Fase 3: Uitbreiden

Dit is de fase dat je de vruchten gaat plukken van alles dat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Je hebt nog steeds te maken met uitdagingen, maar je laat je daardoor niet meer zo makkelijk van je stuk brengen. Je bent zelfverzekerd. De kwaliteit van je kinderkrant verbetert. Mogelijk breid je je kinderkrant uit, besteed je meer werkzaamheden uit of ontwikkel je activiteiten die in het verlengde liggen van je kinderkrant. Natuurlijk zit je niet stil, maar als je het goed aanpakt, heb je eindelijk de vrijheid waarvoor je al die jaren zo hard hebt gewerkt.

Uitdagingen van fase 3

 • Werkzaamheden zoveel mogelijk automatiseren en structureren.
 • Vertrouwen houden als je zelfs in deze fase nog met tegenslag te maken krijgt.
 • De juiste mensen voor je team vinden, houden en op één lijn krijgen.
 • Nieuwe groeimogelijkheden vinden.

Valkuilen van fase 3

 • Je zo richten op groeien en groter worden dat je vergeet wat écht belangrijk is voor jou en wat bij jou past.
 • Niet delegeren, waardoor je drukker blijft dan nodig is.
 • Vergeten te genieten van wat je hebt bereikt.

Waarop je je het beste kunt richten in fase 3

 • Het vastleggen van je werkwijze.
 • Efficiënter werken.
 • Leiderschap ontwikkelen.
 • Steeds opnieuw weer kiezen voor wat bij jou past en wat jij belangrijk vindt. Het is jouw kinderkrant en nog belangrijker: jouw leven. Laat niemand je vertellen wat je wel en niet moet doen.

Het uitgeven van je eigen kinderkrant is een fantastisch avontuur. Geniet van alles dat je onderweg tegenkomt. Iedere fase kent uitdagingen, dat is normaal. Iedere uitdaging die je het hoofd weet te bieden, is over een aantal jaar een goed verhaal of een waardevolle les. Blijf jezelf ontwikkelen. Zoek ondersteuning bij mensen die hebben bereikt wat jij wilt bereiken. Als iets even tegenzit, denk dan aan de kinderen voor wie je de kinderkrant startte. En zorg goed voor jezelf.