Kinderkrant Blog

12 ideeën voor vragen om aan kinderen te stellen

1 oktober 2020

In elke editie van Jong010 laten we kinderen reageren op een artikel, een vraag beantwoorden of hun mening geven. Bijvoorbeeld in de rubriek ‘Wat vind jij ervan?’, waarin kinderen een reactie geven naar aanleiding van een verhaal van een ander kind. Op de pagina ‘Vertel het de burgemeester’, waar 9 kinderen een vraag van de burgemeester beantwoorden. Of op de halve pagina, waarop we een vraag aan 6 kinderen voorleggen die zij vervolgens mogen beantwoorden.

We horen vaak van kinderen dat ze de reacties, meningen en antwoorden van andere kinderen één van de leukste onderdelen van de kinderkrant vinden. Ze zijn hartstikke nieuwsgierig naar wat leeftijdsgenootjes ergens van vinden, hoe andere kinderen ergens over denken en wat zij te vertellen hebben. Ze leren zo ook dat er verschillende situaties zijn en dat meningen mogen verschillen.

Kinderen vinden het niet alleen leuk om citaten van andere kinderen te lezen. Veel kinderen vinden het ook geweldig zichzelf met een portretfotootje en citaat in Jong010 terug te zien.

Wanneer we kinderen spreken voor een reactie, duurt het soms even voordat een kind kan of wil zeggen wat het ergens van vindt. Of voordat het een eigen antwoord op een vraag durft te geven. Een ene keer omdat het denkt dat er een goed of een fout antwoord is. Een andere keer omdat het kind het gewoon niet gewend is dat naar zijn of haar mening wordt gevraagd. En het gebeurt ook dat kinderen elkaar napraten. Kinderen vragen ons nadat we hen hebben gesproken regelmatig: hoe gaat u kiezen wie er in de krant komt? Als we dan vertellen dat ze sowieso in de kinderkrant komen, glunderen ze van trots. Ze merken dan ineens: mijn mening doet ertoe, ik mag iets zeggen of vinden en anderen gaan dat lezen.

 

We zien de populariteit van dit onderdeel van de kinderkrant ook terug in de antwoorden van kinderen op vragen die we stellen tijdens ons jaarlijkse lezersonderzoek. Eén van de open vragen in dit onderzoek is: ‘Wat heb je geleerd doordat je Jong010 hebt gelezen?’ Kinderen geven dan onder meer de volgende antwoorden.

Fernandinka (12): ‘Ik weet nu dat kinderen ook dingen mogen zeggen.’

Liam (8): ‘Het leuke is dat je allemaal kinderen uit de buurt in de krant ziet.’

Audrey (10): ‘Ik heb door Jong010 geleerd dat kinderen ook hun mening mogen uiten.’

Aylin (11): ‘Kinderen mogen in de krant hun mening geven over onderwerpen. Dat is goed.’

 

Ben je op zoek naar inspiratie voor vragen die je kinderen kunt voorleggen?

We geven 12 ideeën voor vragen die je kunt koppelen aan onderwerpen die op veel basisscholen spelen en die veel kinderen daardoor zullen herkennen.

1.Wat is jouw favoriete voorleesboek?
Nationale voorleesdagen

2. Doe jij weleens iets om energie te besparen?
Warmetruiendag

3. Aan wie wil jij een compliment geven? Welk compliment wil je die persoon geven?
Complimentendag

4. Wanneer vind jij dat je rijk bent?
Week van het geld

5. Wat eet jij als ontbijt, tussendoortje en lunch op een schooldag?
Gezond eten

6. Hoe zorg je ervoor dat jouw kleedje op de rommelmarkt opvalt en je je spullen verkoopt?
Koningsdag

7. Wat is geluk? Wanneer voel jij je gelukkig?
Dag van het geluk

8. Wat vind jij het leukst om te doen als je buitenspeelt?
Buitenspeeldag

9. Waardoor denk je dat jij meer plezier krijgt in lezen? Wat zou jou helpen?
Kinderboekenweek

10. Wat betekent respect voor jou? Op welke manier toon jij respect aan klasgenoten?
Week van respect

11. Wat is jouw oplossing voor het lerarentekort?
Leraren tekort op basisscholen

12. Zou jij vrijwilligerswerk willen doen? Zo ja, wat zou jij willen doen?
Nationale vrijwilligersdag

 

Wat extra leuk is om te doen, is om op de pagina ruimte vrij te houden waar kinderen hun eigen antwoord kunnen invullen. Bijvoorbeeld in een tekstwolkje of op stippellijntjes.