Kinderkrant Blog

11 aandachtspunten voor als je een kind gaat interviewen

3 maart 2020

Kinderen interviewen is een vak apart.

Veel journalisten zijn het gewend om vooral snel hun interview te doen, regelmatig ook telefonisch, en willen het daarna gelijk uitwerken zodat ze er niet te veel tijd aan kwijt zijn.

Bij een kind kom je daar niet mee weg. Zij vertellen hun verhaal niet aan iemand die niet eens de tijd neemt om rustig te luisteren. Als je een kind wilt interviewen, moet je eerst vertellen waarom je daar bent en waarom je het verhaal van het kind wilt horen. Pas als je oprechte interesse toont, zal een kind gaan praten.

We geven 11 aandachtspunten voor als je een kind gaat interviewen.

1. Creëer gelijkheid. Zorg dat het kind en jij op gelijke (oog)hoogte zitten of staan.

2. Leg aan het kind uit wie je bent, wat je komt doen en wat het doel van het gesprek is.

3. Zorg voor een prettige situatie, zonder dat je druk op het kind legt. Vertel het kind bijvoorbeeld iets over jezelf.

4. Luister echt naar het kind. Een volwassene die naar een kind luistert en het kind met respect behandelt, maakt de weg vrij voor echt contact.

5. Let op je non verbale communicatie. Houd contact. Ben je bewust van de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking van jezelf en van het kind. Wanneer je je alleen op de inhoud van het gesprek richt, mis je het echte gesprek. Een kind communiceert ook met zijn lichaam. Een kind zal tijdens een gesprek op jouw lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen reageren.

6. Vat regelmatig samen en herhaal wat het kind zegt. Vraag of je het kind goed hebt begrepen. Op die manier krijg je overzicht en nodig je het kind uit meer te vertellen.

7. Doe geen aannames en leg het kind geen woorden of meningen in de mond.

8. Stel veel vragen. Stel je vragen op meerdere manieren. Blijf doorvragen nadat je een antwoord hebt gekregen. Ben oprecht geïnteresseerd.

9. Praat mét het kind, niet over het kind. Zorg dat het kind zich gelijk voelt aan jou. Het kind zal dan eerder eerlijk en open zijn.

10. Heb geduld. Durf stiltes te laten vallen.

11. Rond het gesprek af. Geef het kind een goed en vertrouwd gevoel en laat het niet met vragen achter.